Péče o krevní tlak

Vím, jak si udržím optimální krevní tlak

Snažím se zařadit do svého života více pohybu
Hlídám si svou tělesnou váhu
Vybírám si stravu s nízkým obsahem soli, bohatou na draslík (pokud lékař nedoporučí jinak)
Omezuji konzumaci vysoce průmyslově zpracovaných potravin
Alkohol piji pouze příležitostně a střídmě
Nekouřím
Měřím si pravidelně krevní tlak
Pravidelně užívám předepsané léky
Absolvuji kontroly u svého lékaře
Vím, jak důležité je dobře spát a snižovat stres

Potraviny bohaté na draslík

Draslík (latinsky Kalium, značka K) je minerální látka zcela nepostradatelná pro správné fungování lidského organizmu. Úkolem draslíku je zajištění rovnováhy tekutin a elektrolytů v těle a udržování normálního krevního tlaku. Je také významný pro normální činnost nervové soustavy a svalů (včetně srdce).

Doporučený denní příjem draslíku u zdravého člověka je 3500 mg/den. Novější doporučení radí zvýšit příjem draslíku až na 4000 mg/den.

Potraviny bohaté na draslík
Banány
Banán je asi nejznámějším zdrojem draslíku. Jeden banán střední velikosti dodá tělu asi 400 mg draslíku. Banány jsou bohaté i na vlákninu, nezralé banány obsahují škrob, který napomáhá udržovat vyrovnanou hladinu krevního cukru.
Bílé fazole
Bílé fazole jsou skvělým zdrojem draslíku (porce o velikosti 180 g má přibližně 910 mg draslíku), vlákniny, bílkovin a mnoha vitaminů a minerálních látek. Zejména v kombinaci s rajčatovou šťávou představují draslíkovou bombu.
Avokádo
V avokádu najdeme zdravé tuky, které pomáhají chránit srdce a cévy. Střední avokádo obsahuje přibližně 1000 mg draslíku.
Červená řepa
Řepa o velikosti střední brambory obsahuje přibližně 500 mg draslíku a díky červenému barvivu i antioxidanty chránící před civilizačními onemocněními.
Špenát
Špenát sice není nejbohatší na železo, ale zdravý je víc než dost. Miska vařeného špenátu (200 g) vám pokryje dvě denní dávky zeleniny. Získáte přes 1000 mg draslíku a k tomu kyselinu listovou důležitou pro krvetvorbu, lutein chránící před slepotou a vitamin K potřebný pro zdraví kostí.
Sušené meruňky, švestky a rozinky
Sušené ovoce je velmi bohatým zdrojem draslíku – ve 100 g se nachází až 1160 mg draslíku. Ovšem pozor, sušené ovoce je také bohatým zdrojem cukru, takže na svačinku stačí 30 g.
Jogurt
Jogurt je báječná potravina bohatá na bílkoviny a vápník. Díky bakteriím mléčného kvašení napomáhá optimalizovat střevní mikrobiotu. Vedle toho je i dobrým zdrojem draslíku – 200 g jogurtu obsahuje až 420 mg draslíku.
Rajčatová šťáva
Rajčata, a z nich vyrobená šťáva nebo pyré, jsou skvělým zdrojem lykopenu, což je silný antioxidant. Ve 250 ml rajčatové šťávy najdeme asi 430 mg draslíku.
Brambory
Nenápadné, a přitom tolik zajímavé. Ve velké pečené bramboře o hmotnosti 300 g se skrývá až 1600 mg draslíku, 6 g bílkovin a stejné množství vlákniny.